Personal Training zit in de lift

Zelfs in populaire series als Thuis zie je tegenwoordig hoe personage Tom De Decker beseft dat hij iets moet doen aan zijn levensstijl en hiervoor een Personal Trainer onder de arm neemt.

In ons artikel “Personal Training, iets voor jou?” stelden we al dat het een algemene misvatting is dat Personal Training enkel toegankelijk is voor rijke mensen.
Integendeel: bij Personal Coach 4U hebben we verschillende training formules uitgewerkt, geschikt voor ieders budget.

Als je beslist in zee te gaan met een Personal Trainer is het belangrijk dat je in eerste instantie een goede kiest.
Elke persoon heeft immers zijn eigen stijl en dat is voor iemand die jou gaat begeleiden naar jouw sportieve doelstellingen niet anders.
Verder is het belangrijk dat je je vertrouwd voelt bij jouw Personal Trainer.
Je geeft ten slotte jouw zuurverdiende centen uit aan training sessies en het is de bedoeling dat jullie toch best wat tijd met elkaar gaan doorbrengen.

Maar waar moet je nu eigenlijk nog op letten bij het selecteren van een goede Personal Trainer?

Kwalificaties

In België is het vandaag de dag (nog) niet verplicht om beroepsbekwaamheid aan te tonen om te kunnen starten als zelfstandig Personal Trainer.

Dit maakt dat in principe iedereen zichzelf Personal Trainer of Sport Coach mag noemen, een ondernemingsnummer kan aanvragen en kan starten in het begeleiden van mensen in het sporten.
Hierdoor zijn heel wat cowboys actief in de sector, die niet altijd even goed geschoold zijn om de juiste schema’s op te stellen en deze oefeningen aan te leren aan hun klanten.

Dit is natuurlijk absoluut niet zonder gevaar.
Niemand wil een blessure oplopen als gevolg van een onvoldoende geschoolde Personal Trainer, met in het slechtste geval zelfs permanente gevolgen.
Let daarom bij het selecteren van de juiste Personal Trainer goed op hun kwalificaties.

Als ze actief zijn in een gym, is de kans groot dat het management van die club hun certificaties en hun ervaring al heeft geverifieerd, maar het is steeds een goed idee om naar de achtergrond en opleiding te vragen.
Ben je van plan een zelfstandig Personal Trainer onder de arm te nemen, vraag dan ZEKER naar diploma’s en ervaring in Personal Coaching en het begeleiden van mensen in sportactiviteiten.

Personal Coach 4U werkt dan ook uitsluitend met gediplomeerde en ervaren trainers.
Op die manier kunnen we onze klanten bieden wat ze verwachten: veilig en aangenaam sporten, met focus op resultaat.

Persoonlijkheid

Verder is het belangrijk om een Personal Trainer te kiezen bij wie je je goed en vertrouwd voelt.
De ene persoon vindt het fijn en heeft het nodig om begeleid te worden door een trainer die op militaire wijze het beste uit de trainingen haalt.
Terwijl anderen helemaal niet houden van dergelijke aanpak, en eerder op een gereserveerde en rustige manier begeleid willen worden tijdens het sporten.

Een personal trainer moet er in eerste instantie voor zorgen dat hun klanten zich op hun gemak voelen tijdens een training.
Per slot van rekening wordt er heel wat tijd met elkaar doorgebracht.
Bovendien zorgt een goede relatie tussen Personal Coach en klant voor een beter motivatie, met grotere kans op succes en resultaat.

Personal Coach 4U biedt elke nieuwe Personal Training klant steeds een GRATIS intake gesprek én 1 proefles aan.
Een optimale start van een fijne samenwerking.

Luistert de Personal Trainer voldoende naar mij?

Een Personal Trainer hoort vooral te luisteren naar zijn klanten in plaats van zelf aan het woord te zijn.
Hiermee bedoelen we dat men eerst de doelstellingen en verwachtingen van de klant in kaart dient te brengen en in functie hiervan pas een trainingsprogramma op maat kan voorstellen.

Dat klinkt dan wel logisch, zo vaak zien we dat Personal Trainers werken met standaard programma’s en dat ze ervan uitgaan dat iedereen gelijkaardige doelstellingen heeft.
En dat is natuurlijk allesbehalve zo; de ene persoon gaat trainen in functie van een betere conditie, terwijl de andere persoon bijvoorbeeld volgend jaar een marathon wil kunnen lopen.

Nog een andere persoon heeft last van zijn rug en heeft baat aan specifieke oefeningen om op termijn minder of zelfs geen medicatie meer te hoeven nemen.
Voordat een trainingsprogramma kan worden gestart moet de Personal Trainer dus gaan samenzitten met een potentiële klant om zijn of haar doelen, eerdere trainingsgeschiedenis en eventuele eerdere sportblessures in kaart te brengen.

Duidelijke verwachtingen, doelstellingen én een beeld (hoe vaak ze sporten, wat ze nog doen buiten de gym, enz.) schetsen van de persoon die voor hen zit.
Tijdens dat intakegesprek moet duidelijk worden dat de Personal Trainer goed begrijpt waar de klant naartoe wil, en vooral hoe hij als coach de klant hierbij kan ondersteunen.
Het stellen van duidelijke verwachtingen van in het begin is noodzakelijk voor succes op lange termijn.

Uiteraard is het eveneens belangrijk dat de Personal Trainer ook tijdens de trainingen zelf goed blijft luisteren naar zijn klanten, om succes en resultaat te kunnen blijven garanderen.

Motivatie

Het opstellen van een effectief trainingsprogramma is 1 ding, het consequent volhouden is een andere zaak.

Na een tijdje samen trainen kan het zijn dat de motivatie wat minder wordt of dat de klant een extra push nodig heeft.
Een goede Personal Trainer herkent dergelijke signalen op tijd en weet hier mee om te gaan.

Hij of zij moet staat zijn om extra middelen en tricks aan te bieden om zijn klanten gemotiveerd en scherp te houden om te kunnen blijven volhouden.
Ook als die klant het moeilijk heeft of de doelstelling uit het oog is verloren.

Kies daarom een Personal Trainer die dergelijke signalen herkent en hiermee om weet te gaan.
Vraag naar referenties of stel vlakaf de vraag hoe zij omgaan met demotivatie signalen van hun klanten tijdens jouw intakegesprek.

Focus

Personal Training is méér dan het opstellen van een trainingsschema en uitleggen van wat oefeningen.

Personal Training is het persoonlijk begeleiden, monitoren en bijsturen tijdens deze oefeningen:

– Hoeveel sets en herhalingen zijn gedaan?
– Werd de oefening correct uitgevoerd?
– Is er extra focus nodig door bijvoorbeeld een alternatieve oefening?
– Zijn er vragen of bezorgdheden van de klant en dient het schema à la minute te worden aangepast?

Geen enkel probleem voor een goede Personal Trainer.

Kies een Personal Trainer die voldoende aandacht schenkt aan het vorm- en beweegprogramma van hun klanten.
Vraag of je eerst een proefles mag bijwonen en kies een Personal Trainer die zich afgestemd op de individuele sessie en niet op hun omgeving.

Dit zorgt ervoor dat tijdens de sessie de aandacht van de Personal Trainer is waar deze zou moeten zijn: bij DE KLANT!